2019. április 24., szerda

Mimouna - peszach édes lezárása

A mimouna, peszach utolsó napjának estéjén kezdődik és tart az egész azt követő napon. Ez a vidám, vendéglátó ünnep, a marokkói és algír zsidóság hagyományai közül származik és egyre népszerűbbé kezd válni szerte a világon. Izraelben ma már törvény írja elő, hogyha valaki kikéri ezt a napot mimouna ünnepe kapcsán, akkor azt a munkáltatónak ki kell adnia szabadnapnak. Ennek megfelelően évente több százezer ember ünnepli peszach végét mizrachi szokás szerint.


Bár a "minouna" szó etimológiája vitatott, sokak a héber "emuna"- "hit" szóhoz. illetve az "ani ma'amin" kifejezéshez kötik. Maimonidész az "ani ma'aamin" - "én hiszek"arab megfelelőjéből, a "ma'amin ana"-ból származtatja, ami az észak-afrikai judeo-arabban "maimouna"-vá alkult át. Az elnevezés oka, hogy peszach végén, a marokkói zsidók állítólag ezzel a kifejezéssel köszöntötték egymást, annak kifejezéseként, hogy bár idén sem jött el a messiás, azért ők nem adják fel a várakozást. Az ünnep maga a messiási időkbe vetett hit optimizmusát fejezi ki.



Az ilyenkor asztalra kerülő ételek is szimbolikusak. Öt aranykarkötő, egy tésztgyúró tálban, élő hal, egy vízzel teli üvegben, öt szem datolya, friss, tavaszi virágok, arany gyűrű a lisztes tálban, aminek a tetején, a lisztben jól látszik az öt ujj nyoma, ezüst hamsza. Ezek mind a jólét, a termékenység és az édes élet jelképei.


Marokkóban, a zsidók hagyományosan megnyitják a hazuk kapuit a vendégek előtt. Az arab szomszédaik, akiknek peszach előtt odaadták az összes maradék lisztet, ilyenkor édes süteményeket hoztak, amiket együtt ettek meg a vendéglátóikkal. A sütemények közül az egyik legnépszerűbb ilyenkor a moufleta - mézes palacsinta, a pisztácia sütemények, töltött datolya, édes tejes finomságok és menta tea. Egyes helyeken a kapun belépő vendégeket ilyenkor édes tejbe mártott, friss mentával szórták meg, a gazdagság és termékenység érdekében. Szokás volt ilyenkor összeboronálni fiatal párokat és az egyedülállóknak azt kívánni, hogy jövőre már ők is a hüpe alatt álljanak.

A mai, modern Izraelben is sok ilyenkor a kerti sütögetés, mimouna vendégség. A legnagyobb rendezvény, a jeruzsálemi Sacher parkban van, ami több, mint 100 000 embert vonz évente. A miniszterelnök és az elnök is rendszeres vendégei ennek az eseménynek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése